Ανοιχτή συζήτηση με γονείς- κηδεμόνες του Δημοτικού Σχολείου Αρχαίας Επιδαύρου

Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2024

Το Κέντρο μας ανταποκρινόμενο σε αίτημα του Συλλόγου Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Αρχαίας Επιδαύρου πραγματοποίησε μια ανοιχτή συζήτηση για τους γονείς- κηδεμόνες των μαθητών της σχολική μονάδας, με θέμα «Όταν η βία και ο εκφοβισμός χτυπούν την πόρτα του σχολείου- Ο ρόλος της οικογένειας», την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024.

Στόχος ήταν οι γονείς να αναγνωρίσουν και να επεξεργαστούν το θέμα των συγκρούσεων μεταξύ των παιδιών στο χώρο του σχολείου. Έγινε προσπάθεια να οριστεί το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας και να διαχωριστεί από τις τυχαίες συγκρούσεις μεταξύ των παιδιών. Αναδείχθηκε ο ρόλος της οικογένειας τόσο στην αναγνωρίσει των περιστατικών, όσο και στην ενδυνάμωση των παιδιών, ώστε να μιλούν για αυτά τα περιστατικά στους ενήλικες του περιβάλλοντός τους. Τέλος επισημάνθηκε ο ρόλος της καλλιέργειας της ενσυναίσθησης, της κατανόησης των αναγκών, αλλά και της ουσιαστικής επικοινωνίας σχολείου και οικογένειας. Ο ρόλος των γονιών για την αντιμετώπιση του, είναι εξαιρετικά σημαντικός. Η απενοχοποίηση τους και η ενδυνάμωση του ρόλου τους, καθώς και η ενεργή συμμετοχή τους, μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Η συνεργασία τους με το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο που αντανακλά οικογένειες, κοινωνίες, θεσμούς, συστήματα. Είναι ένα φαινόμενο - σύμπτωμα που είναι εκεί για να γιατρευτεί.

Την συζήτηση συντόνισαν τα στελέχη του Κέντρου Αγγελική Μπαβέλλα- Ψυχολόγος και Ιωάννα Καββεζού- Κοινωνική Λειτουργός.

     Επικοινωνία

Ώρες λειτουργίας:
καθημερινά 8:30-2:30 και Τετάρτη απόγευμα 5:00-8:00
Τηλ: 27510 61265, 27510 69265
Fax: 27510 61265
E-mail: info@elpidazois.gr