Ανοιχτή συζήτηση με γονείς- κηδεμόνες στο Νηπιαγωγείο Πορτοχελίου

Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024

Το Κέντρο μας ανταποκρινόμενο σε αίτημα της Εκπαιδευτικής Κοινότητας του Νηπιαγωγείου Πορτοχελίου πραγματοποίησε μια ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Ενισχύοντας τα παιδία στην διαχείριση των συγκρούσεων τους», την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024.

Η επιθετικότητα αποτελεί ένα σχετικά συχνό πρόβλημα συμπεριφοράς των παιδιών. Ένα πρόβλημα που πολλές φορές απασχολεί τόσο τους γονείς όσο και τους εκπαιδευτικούς.

Η σύγκρουση είναι μια μορφή αλληλεπίδρασης, κατά την οποία διατυπώνονται διαφορετικές ιδέες, γνώμες, ανάγκες και παράλληλα τίθεται ζήτημα επιλογή ή λήψης απόφασης. Κάτι φυσιολογικό και η ολοκληρωτική απουσία της μπορεί να δηλώνει αδιαφορία, αποξένωση ή καταπίεση. Οι δυσκολίες προκύπτουν λόγω της πρόκλησης θυμού και επιθετικότητας, όταν αυτά λειτουργούν ως μέσο για να ικανοποιήσουμε κάποιες ανάγκες μας. Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι η ικανότητα των παιδιών για εποικοδομητική και όχι βίαιη αντιμετώπιση της σύγκρουσης, είναι αποτέλεσμα μάθησης και συμβαίνει στα πλαίσια της κοινωνικοποίησής τους.

Στόχος ήταν οι γονείς να αναγνωρίσουν και να επεξεργαστούν το θέμα των συγκρούσεων μεταξύ των παιδιών στο χώρο του σχολείου. Έγινε προσπάθεια να διαχωριστεί η σύγκρουση από την επιθετικότητα μεταξύ των παιδιών. Αναδείχθηκε ο ρόλος της οικογένειας τόσο στην αναγνωρίσει, όσο και στην ενδυνάμωση των παιδιών ώστε να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις συγκρούσεις τους με τους συνομηλίκους. Τέλος επισημάνθηκε ο ρόλος της καλλιέργειας της ενσυναίσθησης, της κατανόησης των αναγκών, της οριοθέτησης αλλά και της ουσιαστικής επικοινωνίας.

Την συζήτηση συντόνισαν τα στελέχη του Κέντρου Αγγελική Μπαβέλλα- Ψυχολόγος και Ιωάννα Καββεζού- Κοινωνική Λειτουργός.

     Επικοινωνία

Ώρες λειτουργίας:
καθημερινά 8:30-2:30 και Τετάρτη απόγευμα 5:00-8:00
Τηλ: 27510 61265, 27510 69265
Fax: 27510 61265
E-mail: info@elpidazois.gr