Ταινίες

 

 

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΟΤΕ

Δραματική ταινία εποχής, αμερικανικής παραγωγής 2004

ΥΠΟΘΕΣΗ: Προσπαθώντας να συνέλθει από τη θεατρική αποτυχία του, ο συγγραφέας Τζέιμς Μπάρι, γνωρίζει τη χήρα Ντέιβις και τα τέσσερα παιδιά της. Όταν όμως συνάπτει δεσμό μαζί της, δεν αργεί να προκαλέσει τον πουριτανισμό του βικτωριανού Λονδίνου. Η σκανδαλώδης σχέση του με αυτή τη γυναίκα, που φέρει τέσσερις γιους, ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων από τον οικογενειακό και κοινωνικό του περίγυρο, θα τον εμπνεύσει τελικά ώστε να δημιουργήσει έναν φανταστικό ήρωα και αγαπημένο όλων των παιδιών, τον Πίτερ Παν!  

Μια ταινία για τις ανθρώπινες σχέσεις, για τη χαμένη παιδικότητα των ενηλίκων. Για όλους υπάρχει η "Χώρα του Ποτέ",αρκεί ο καθένας να την αναζητήσει μέσα του. Να βρει το χρόνο και τη διάθεση να καταλάβει τους γύρω του!

 

 ΤΟ ΚΑΝΑΡΙΝΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

¨Ένας νέος  και άπειρος  δάσκαλος ο Άρης Σιούτης, αναλαμβάνει την έκτη τάξη ενός δημοτικού σχολείου στην Αθήνα.  Από τις πρώτες κιόλας μέρες  την προσοχή του τραβάει ένας πολύ αδύναμος  μαθητής , ο Λευτέρης.  Σιγά-σιγά, ο δάσκαλος ανακαλύπτει ότι ο Λευτέρης είναι πολύ ευαίσθητο παιδί ,με ιδιαίτερες ικανότητες και έχει μάλιστα συναρμολογήσει μόνος το ποδήλατό του. . Παρά την αντίθετη γνώμη του διευθυντή του σχολείου, αλλά και τις αντιρρήσεις του ευρύτερου περιβάλλοντος, αποφασίζει να τον βοηθήσει. . Αρχίζει να του κάνει ιδιαίτερα μαθήματα, του μαθαίνει τις αριθμητικές πράξεις και ανάγνωση, και τον ορίζει ταμία στην έκθεση σχολικού βιβλίου. Μια μέρα που ο Άρης είναι άρρωστος και απουσιάζει από την τάξη, επιστρέφει ο παλιός δάσκαλος κι ο Λευτέρης ξαναγίνεται ο περίγελος των συμμαθητών του. Απελπισμένος εγκαταλείπει το σπίτι του και ξεκινάει για τον Πλαταμώνα, για να συναντήσει τον παππού του. Στην παραλία τον βρίσκει ο Άρης που προσπαθεί να τον κάνει να ανακτήσει τη χαμένη του αυτοπεποίθηση.

 Μια ταινία που αναδεικνύει τη σημαντικότητα της σχέσης εκπαιδευτικού και μαθητή, το διορθωτικό ρόλο που μπορεί να έχει το σχολείο, απέναντι στην οικογένεια και την κοινότητα. Ένας εκπαιδευτικός που μπορεί να εμπνεύσει και να εμπνευστεί από τους μαθητές του, μπορεί και να τους βοηθήσει να αναπτύξουν την αυτοεκτίμηση τους, το αίσθημα ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Κανένας δεν είναι καταδικασμένος αν κάποιος πιστέψει σε αυτόν, και αυτός πιστέψει στον εαυτό του. Ο παιδαγωγικός ρόλος του εκπαιδευτικού θα πρέπει να είναι πάνω, πολλές φορές, από τον εκπαιδευτικό ρόλο, και το σχολικό σύστημα θα πρέπει να ενισχύσει τις δεξιότητες και τις ικανότητες του παιδιού να το βοηθήσει να πιστέψει στον εαυτό του και να πατήσει γερά στα πόδια του.

Η ταινία βοηθά να κατανοήσουμε τι χρειάζονται τελικά τα παιδιά του "τελευταίου θρανίου"και τι θέλουν να μας πουν, με την σιωπή τους και την απομόνωσή τους.

 

 

 ΤΟ ΦΩΣ ΠΟΥ ΣΒΗΝΕΙ

Η ταινία διαδραματίζεται στη Χάλκη, όπου ένας δωδεκάχρονος ο Χρήστος Μυρισιώτης,  ζει με τη χωρισμένη μητέρα του.  Ο μικρός αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας , καθώς χάνει την όρασή του από μία σπάνια ασθένεια, αλλά παράλληλα αναπτύσσει μια ιδιαίτερη ακουστική ευαισθησία ικανή να ξεδιπλώσει το ταλέντο του στη μουσική .  Στο πρόσωπο του γέρου φαροφύλακα του νησιού Σουρσούμη, ο οποίος μαζί με τη συμμαθήτρια του Αγγελική, είναι οι μοναδικοί του φίλοι,  βρίσκει κατανόηση και δημιουργεί μια βαθιά φιλική σχέση μαζί του. Ο φαροφύλακας, αυτοδίδακτος μουσικός ο ίδιος, αντιλαμβάνεται το ταλέντο του μικρού και τον καθοδηγεί ως «πνευματικός δάσκαλος».Ωστόσο,  η μητέρα του αγοριού  που έρχεται αντιμέτωπη με τη δύσκολη καθημερινότητα ενοχλείται από αυτήν την σχέση. Ωστόσο, ο ερχομός στο νησί μιας νέας δασκάλας θα αλλάξει το τοπίο. Δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τις ικανότητες του μικρού ήρωα και με δική της πρωτοβουλία ο μικρός λαμβάνει μέρος σε ένα μουσικό διαγωνισμό που διοργανώνεται στην Αθήνα.

Μια ταινία βαθιά συγκινητική και συνάμα τόσο ρεαλιστική η οποία αναδεικνύει το θέμα του κοινωνικού αποκλεισμού μέσα από την ιστορία του μικρού Χρήστου που χάνει σταδικά το φως του καθώς και τη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας ..." θα βλέπω μέσα από τη μουσική μου"

    

 

 

 ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ

Βρισκόμαστε στη γαλλική επαρχία ,στα μέσα  του 20ου αιώνα , σε ένα σχολείο για ορφανά κ ατίθασα παιδιά.  Διευθυντής του σχολείου είναι ο αυστηρός κύριος Ρασίν, ο οποίος πιστεύει ότι κάθε αταξία θα πρέπει να τιμωρείται με αυστηρό τρόπο.  Φυσικά, η απειλή δεν έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα στους μικρούς μαθητές. Γι' αυτό, θα καταφθάσουν ενισχύσεις.

Η άφιξη του δασκάλου και μουσικού Ματιέ, το 1949, θα ανατρέψει τα πάντα στο σχολείο. Ο ευγενικός δάσκαλος βλέπει σε κάθε παιδί ένα σύνολο άπειρων δυνατοτήτων, σε αντίθεση με το διευθυντή του σχολείου. Δημιουργώντας μια χορωδία προσπαθεί να μεταμορφώσει τους μαθητές και να τους πειθαρχήσει χωρίς τη χρήση της βίας. Αυτό, όμως, δεν αποτελεί πρόκληση μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τον ίδιο τον Ματιέ, αφού καλείται να φέρει εις πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο, καθώς είναι ένας αποτυχημένος μουσικός. Μέσα από τη χορωδία γεννιούνται απρόσμενες φιλίες, όπως αυτή του δασκάλου με τον μικρό Πεπινώ, ο οποίος περιμένει κάθε Σάββατο την επίσκεψη από τον πατέρα του, χωρίς να γνωρίζει ότι έχει σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Μια διαχρονική ιστορία για την παιδική ηλικία. Ένα αυστηρό οικοτροφείο, απείθαρχα παιδιά, μια χορωδία που τα φέρνει κοντά το ένα στο άλλο.Όλα συνεισφέρουν σε κάτι που είναι μια έξοχη αναπαράσταση της παιδικής ηλικίας σαν σύμβολο!

Οι εικόνες που σχετίζονται με την παιδική ηλικία, μας είναι πολύ οικείες. Όλα τα μηνύματα που έχουμε λάβει σ'αυτήν την ηλικία έχουν καθοριστική σημασία στη ζωή μας αργότερα.Είναι αυτά που διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε ως έφηβοι και αργότερα ως ενήλικες.Εφήμερες χαρές και απαρηγόρητα δάκρυα, όλα περνάνε, όμως τίποτα δεν ξεχνιέται. Και αν μια μουσική νότα, μια μελωδία τυχαίνει να συνδέεται με αυτές τις εικόνες, η σφραγίδα τους είναι σίγουρα πιο έντονη.

 

TRUST (Πίστεψέ με)

Η δεκατετράχρονη Annie, το δεύτερο παιδί μιας δεμένης μεσοαστικής οικογένειας, γίνεται φίλη διαδικτυακά με τον CHARLIE, που νομίζει ότι είναι ένας συνομήλικος της Καλιφορνέζος. Μιλάει μαζί του, δένεται, τον εμπιστεύεται , του εξομολογείται τις αδυναμίες και τους φόβους της . Καθώς η σχέση τους γίνεται όλο και πιο στενή, η Annie μαθαίνει ότι ο συνομιλητής της δεν είναι ο δεκαεξάχρονος που νόμιζε αρχικά,αλλά εικοσάρης εικοσιπεντάρης και όταν τελικά τον συναντά, βλέπει μπροστά της έναν άνδρα γύρω στα σαράντα! Ο Charlie εκμεταλλεύεται την παιδική της αφέλεια και την εμπιστοσύνη που το κορίτσι του δείχνει και την κακοποιεί σεξουαλικά. Όταν αυτό γίνεται γνωστό, η οικογένεια της μικρούλας, ο κόσμος της ολόκληρος κλονίζεται.

Είναι μια ταινία για τους κινδύνους του Διαδικτύου! Στοχεύει στην αφύπνιση, την προειδοποίηση, την αντιμετώπιση και αφορά τον καθένα μας!

Το Διαδίκτυο και όλες οι άλλες διαδραστικές τεχνολογίες αποτελούν στις μέρες μας πολύ σημαντικά μέσα πληροφόρησης, ενημέρωσης, επικοινωνίας, διασκέδασης, ψυχαγωγίας.

Άλλαξαν… τον τρόπο που δουλεύουμε

              … τον τρόπο που επικοινωνούμε

              … τον τρόπο που ερχόμαστε σε επαφή

Όμως ο εικονικός και παράλληλα τόσο ελκυστικός αυτός κόσμος, όπως άλλωστε και ο πραγματικός στον οποίο ζούμε, κρύβει κινδύνους.

Είναι άραγε ένα παιδί σε θέση να κρίνει και να αποφύγει τους κινδύνους που θα συναντήσει εκεί;

Είναι άραγε ένας ενήλικας έτοιμος να κατανοήσει και να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα;

 

 

 

 e-magazine-banner

Επικοινωνία

Ώρες λειτουργίας:
καθημερινά 8:30-2:30 και Τετάρτη απόγευμα 5:00-8:00
Τηλ: 27510 61265, 27510 69265
Fax: 27510 61265
E-mail: info@elpidazois.gr
contact-banner