Ευρεία κοινότητα

Η Κοινότητα
Όταν δεν υπάρχει αρκετή κοινωνική υποστήριξη τα άτομα γίνονται πιο ευάλωτα σε συναισθηματικά προβλήματα. Η κοινωνική υποστήριξη μπορεί να έχει τη μορφή μιας ή περισσοτέρων ιδιαίτερα στενών και εμπιστευτικών σχέσεων ή και ενός εκτεταμένου δικτύου υποστηρικτικών επαφών. Το άτομο γίνεται πιο ευάλωτο στα ψυχολογικά προβλήματα αν δεν έχει κανέναν στον οποίο να μπορεί να εκμυστηρευτεί ότι το απασχολεί και, ακόμη περισσότερο, αν βιώνει την απουσία ενός πολύ καλού φίλου στον οποίο μπορούσε να εμπιστευτεί τα προβλήματα του. Όσο περισσότερο κοινωνική υποστήριξη υπάρχει τόσο ισχυρότερη είναι η προστασία απέναντι σε τραυματικά και αγχόγονα γεγονότα. Κατά συνέπεια η κοινωνική υποστήριξη είναι εξαιρετικά σημαντική σε περιόδους σημαντικών γεγονότων και κρίσεων όπως είναι η παιδική και η εφηβική ηλικία.
Ένα άτομο που διαθέτει καλό υποστηρικτικό δίκτυο και ένα αξιόπιστο κοντινό πρόσωπο, στο οποίο μπορεί να εμπιστευτεί ότι το απασχολεί, έχει αυξημένη προστασία σε περιόδους κρίσης. Το ιδανικό δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης αποτελείται από έναν συνδυασμό στενών και λιγότερο στενών σχέσεων. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα εφικτό, αλλά πρέπει να τονιστεί ότι η ύπαρξη έστω και  ενός προσώπου στο οποίο μπορεί κανείς να εκμυστηρευτεί τα προβλήματα του προστατεύει από την εμφάνιση συναισθηματικών προβλημάτων όταν αντιμετωπίζεται ψυχολογική πίεση. Κατά συνέπεια η πιθανότητα εμφάνισης ανησυχίας, φόβου και άγχους μπορεί να μετριαστεί με την αλλαγή του κοινωνικού περίγυρου. 
Έτσι λοιπόν η ευρεία κοινότητα, μπορεί με την αλλαγή στάσης της απέναντι σε θέματα πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και προαγωγής της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων να παίξει σημαντικό ρόλο ως ενήλικας υποστηρικτής. Επίσης, μπορεί να αλλάξει ή να διαμορφωθεί η στάση της απέναντι σε θέματα εξαρτήσεων. 

Έτσι λοιπόν...
...επειδή η πρόληψη δεν είναι δουλειά μόνο λίγων ειδικών
...επειδή έχουμε ανάγκη όλοι να εκφράζουμε τις ανάγκες και τους προβληματισμούς μας
...επειδή τα παιδιά και οι νέοι είναι μέλη αυτής της κοινότητας
...επειδή το πρόβλημα της εξάρτησης είναι μια πραγματικότητα και δεν αντιμετωπίζεται με δογματισμούς και προκαταλήψεις
...επειδή μπορούμε όλοι να έχουμε ένα ρόλο στην πρόληψη

το Κέντρο πρόληψης  παρεμβαίνει στην κοινότητα με στόχο:

  • την προσέγγιση των κατοίκων
  • την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σε θέματα εξαρτήσεων
  • την ανάδειξη του ρόλου του ενήλικα υποστηρικτή
  • την ανάδειξη εναλλακτικών τρόπων ψυχαγωγίας και έκφρασης μέσα από τις δημιουργικές δραστηριότητες
  • τη δημιουργία ενός δικτύου φορέων που λειτουργούν προληπτικά
Κοινότητα

Διοργανώνοντας...
- Ημερίδες
- Εκδηλώσεις Αθλητικές και Πολιτιστικές (Αγώνες Ποδοσφαίρου, Αγώνες βόλεϊ, Αγώνες Κολύμβησης, Θεατρικές Παραστάσεις, Προβολή Κινηματογραφικών ταινιών)
- Ομάδες εθελοντών, για την ενίσχυση του έργου του Κέντρου
- Ομάδες Επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με χρήστες, τις οικογένειες τους ή νέους που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο
- Παρεμβάσεις σε στρατευμένους και το προσωπικό στρατιωτικών μονάδων στα πλαίσια συνεργασίας του ΟΚΑΝΑ με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

 e-magazine-banner

Επικοινωνία

Ώρες λειτουργίας:
καθημερινά 8:30-2:30 και Τετάρτη απόγευμα 5:00-8:00
Τηλ: 27510 61265, 27510 69265
Fax: 27510 61265
E-mail: info@elpidazois.gr
contact-banner