«Ασφαλής Χρήση του Διαδικτύου από τους Εφήβους»

Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014

Συμμετοχή της Ελπίδας Ζωής στην Ημερίδα

«Ασφαλής Χρήση του Διαδικτύου από τους Εφήβους»

Στα πλαίσια της συνεργασίας μας με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Αργολίδας το Κέντρο μας συμμετείχε σε Ημερίδα με Θέμα : «Ασφαλής Χρήση του Διαδικτύου από τους Εφήβους», που διοργανώθηκε από το Γυμνάσιο Δρεπάνου, την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων και το Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, και πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014, στο χώρο του Γυμνασίου Δρεπάνου. Το θέμα που επικεντρώθηκε η παρουσίαση από την Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης, Αγγελική Μπαβέλλα –Ψυχολόγος, ήταν η ανάδειξη της επικοινωνίας και των ορίων ως όρων κλειδιά στη σχέση γονιών και παιδιών, σε θέματα διαδικτυακού εκφοβισμού και βίας, καθώς και γενικότερα στην ασφαλή χρήση του διαδικτύου από τους εφήβους.

 

«Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που καλείτε να κάνει ένας γονιός, είναι να προστατεύσει το παιδί του από απειλές και κινδύνους, ή καλύτερα να το μάθει να προστατεύεται. Όμως όταν μιλάμε για το Διαδίκτυο τα πράγματα είναι πολύ περίπλοκα. Πώς να προστατέψεις το παιδί σου από κάτι που σε γενικές γραμμές είναι άγνωστο ή τουλάχιστον δυσπρόσιτο στον γονιό;»

..........................

 «Ένα παιδί που έχει μια ουσιαστική επικοινωνία με το γονιό του, που αισθάνεται ότι, ότι κι αν πει στην οικογένεια θα το ακούσουν τα υπόλοιπα μέλη της, που δεν θα κλονίσει τους γονείς, οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι να κατανοήσουν πραγματικά τι έχει συμβεί και γιατί συνέβηκε, θα μπορέσει να μιλήσει για τον εκφοβισμό που έχει υποστεί. Ουσιαστικά ο γονιός είναι εκεί για να μάθει στο παιδί του ότι όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή του ευχαρίστα ή δυσάρεστα θα έχουν το χώρο να έρθουν στην οικογένεια,  τίποτα δεν είναι τόσο κακό ώστε να μην μπορεί να ειπωθεί στα πλαίσια της οικογένειας. Η δαιμονοποίηση του διαδικτύου σίγουρα δεν ωφελεί κανέναν και ας μην ξεχνάμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο της τεχνολογίας που ήρθε και θα μείνει στη ζωή μας. Η εμπιστοσύνη του παιδιού σας στη κατανόηση που θα λάβει από εσάς, χωρίς πανικούς και συναισθηματικές εξάρσεις, είναι η εγγύηση ότι θα σας πλησιάσει με οτιδήποτε το απασχολεί και το επιβαρύνει συναισθηματικά.»