Ανοιχτή συζήτηση με γονείς με θέμα «Μεγαλώνοντας σε ένα ψηφιακό περιβάλλον- Παιδί και οθόνη»

Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019

Το Κέντρο μας, συνεχίζοντας την συνεργασία με το Νηπιαγωγείο ΟΝΕΙΡΟ, υλοποίησε μια ακόμα  βραχεία παρέμβαση- ανοιχτή συζήτηση με τους γονείς με θέμα «Μεγαλώνοντας σε ένα ψηφιακό περιβάλλον- Παιδί και οθόνη»  την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου.

Στόχος της συζήτησης ήταν οι γονείς να μπορέσουν να αναγνωρίσουν τους κινδύνους, από την προβληματική χρήση του διαδικτύου, τόσο για τους ενήλικες, όσο και για τα παιδιά. Αναδύθηκε το θέμα της επικοινωνίας, ως κεντρικός πυλώνας, για να κατανοήσουν τα παιδιά ότι το διαδίκτυο είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του σύγχρονου ανθρώπου, αλλά κρύβει κι αυτό κάποιους κινδύνους και για αυτό το λόγο, χρειάζεται να προσέχουνε τι κάνουν, τι δημοσιεύουν και με ποιους συνδιαλέγονται. Πράγματα άλλωστε, που ισχύουν και για τις δραστηριότητες τους στην πραγματική ζωή. Το διαδίκτυο είναι ένα μέρος της ζωής των ανθρώπων και όχι όλη τους η ζωή.

Ο καινούργιος, ακόμα για πολλού, αυτός κόσμος είναι μέσω επικοινωνίας, γνώσης, διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Είναι όμως ένας τεράστιος κόσμος, που σίγουρα δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με ένα φοβικό τρόπο, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την συνέπεια και την προσοχή που του αντιστοιχεί.

Οι γονείς συχνά αναρωτιούνται πόσο καλά κάνουν  και επιτρέπουν την πρόσβαση των παιδιών τους στο διαδίκτυο, πόσος είναι ο επιτρεπτός χρόνος ενασχολήσεις μαζί του, τι μπορεί να κάνουν τα παιδιά στο διαδίκτυο και γιατί έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας τους ακόμα και σε μικρές ηλικίες. Το διαδίκτυο ήρθε στη ζωή μας, για να μείνει. Είναι αναμφισβήτητα ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του σύγχρονου ανθρώπου, εργαλείο επικοινωνίας, πληροφορίας, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας. Όμως όπως όλα τα εργαλεία χρειάζεταινα τα χειριζόμαστε  με προσοχή και ασφάλεια. Πολύ περισσότερο τα παιδιά μας θα πρέπει να τα εκπαιδεύσουμε στην χρήση του και στην αποφυγή των κινδύνων του, που απορρέουν από τον εσφαλμένο χειρισμό του. Πρέπει να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι υπάρχουν όρια στην χρήση του και ότι όπως και στην πραγματική ζωή μας έτσι και στη διαδικτυακή μας υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούμε. 

Οι γονείς είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους ως προς τη χρήση του Διαδικτύου αλλά και να καταθέσουν τις εμπειρίες τους από τον τρόπο που εκείνοι διαχειρίζονται το συγκεκριμένο θέμα με τα παιδιά τους. Τέλος εστιάσαμε στο τι μπορεί να κάνει ο γονιός για να προστατεύσει το παιδί του από τους κινδύνους του διαδικτύου καταλήγοντας στο ότι… ”Η δαιμονοποίηση του διαδικτύου σίγουρα δεν ωφελεί κανέναν και ας μην ξεχνάμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο της τεχνολογίας που ήρθε και θα μείνει στη ζωή μας. Η εμπιστοσύνη του παιδιού  στην κατανόηση που θα λάβει από εμάς τους γονείς του, χωρίς πανικούς και συναισθηματικές εξάρσεις, είναι η εγγύηση ότι θα μας πλησιάσει με οτιδήποτε το απασχολεί και το επιβαρύνει συναισθηματικά”.

Την συζήτηση συντόνισε η Αγγελική Μπαβέλλα- Ψυχολόγος.