Διήμερη Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, το Κέντρο μας επέλεξε να προβάλει την ταινία «Σαν αστέρια στη γη» ινδικής παραγωγής με θέμα την διαφορετικότητα, την Δευτέρα 27 Ιούνιου στον Θερινό Κινηματογράφο Cine Valia, στο Άργος, τον οποίο ευχαριστούμε για την φιλοξενία.

Μια ταινία που προσπαθεί να προβληματίσει και να  αλλάξει τον τρόπο σκέψης και προσέγγισης θίγοντας με ευαίσθητο τρόπο, θέματα που σχετίζονται με τη διαφορετικότητα και το σχολικό εκφοβισμό. Πρωταγωνιστές ο οκτάχρονος Ishaan, ένα παιδί ιδιαίτερα ζωηρό και ο καθηγητής των εικαστικών,  που βάζει στόχο να βοηθήσει το μικρούλη να ακολουθήσει τα όνειρά του και να βρει σκοπό στη ζωή του. Η ταινία εστιάζει στον ενθουσιασμό του εκπαιδευτικού ο οποίος αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους μαθητές του. Μαζί θα ανακαλύψουν ένα κόσμο όπου η διαφορετικότητα δεν είναι μειονέκτημα, αλλά μπορεί να αξιολογηθεί ως πλεονέκτημα. Κάθε μήνυμα της ταινίας θα είναι ένα μάθημα για όλους εμάς.

Αναγνωρίζοντας ότι η υιοθέτηση μιας εξαρτητικής συμπεριφοράς, στην πορεία της ζωής των ανθρώπων, σχετίζεται άμεσα με ψυχικά ελλείμματα, που δημιουργούνται σε προγενέστερα αναπτυξιακά στάδια και συνυφαίνονται με την έλλειψη ανάπτυξης σε επαρκή βαθμό των κοινωνικών και προσωπικών δεξιοτήτων, που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των ικανοτήτων της προσαρμοστικότητας, της αυτορρύθμισης και της ανθεκτικότητας. 

Η πρόληψη των εξαρτητικών συμπεριφορών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προαγωγή της ψυχικής υγείας, η οποία είναι η εκπαιδευτική εκείνη διαδικασία, που σχετίζεται με την υιοθέτηση συμπεριφορών και στάσεων, που προάγουν την ψυχική υγεία ή τη διατήρηση ενός καλού επιπέδου της ήδη υπάρχουσας, σε κάθε ηλικία.

Η ταινία, λοιπόν, είναι γεμάτη μηνύματα για τις κοινωνικές δεξιότητες της αποδοχής, της ενσυναίσθησης, της επικοινωνίας και της αυτοεκτίμησης. Μηνύματα που περιμένουν να ακουστούν, να καταγραφούν και μοιραστούν σε όλους εμάς.

Οι συμμετέχοντες στο τέλος της προβολής καταγράψαν και έστειλαν τα δικά τους μηνύματα αποδοχής της διαφορετικότητας σε χάρτινα αστέρια που βρίσκονται στα τραπεζάκια.    

Όλα τα μηνύματα παρουσιάστηκαν την Τετάρτη 29 Ιουνίου το απόγευμα στην Παιδική Χαρά της πλατείας Αγίου Πέτρου Άργους, όπου και μοιράστηκαν σε παιδία και μεγάλους. Ευχαριστούμε την ΚΕΔΑΜ για την παραχώρηση του χώρου.

            

            Επικοινωνία

Ώρες λειτουργίας:
καθημερινά 8:30-2:30 και Τετάρτη απόγευμα 5:00-8:00
Τηλ: 27510 61265, 27510 69265
Fax: 27510 61265
E-mail: info@elpidazois.gr