Βιωματικό Εργαστήριο για γονείς- κηδεμόνες στο Δημοτικό Σχολείο Αρχαίας Επιδαύρου

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023

Το Κέντρο μας, ανταποκρινόμενο σε κάλεσμα συνεργασίας του Συλλόγου Διδασκόντων και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Αρχαίας Επιδαύρου  πραγματοποίησε ένα βιωματικό εργαστήρι για τους γονείς- κηδεμόνες των μαθητών της σχολικής μονάδας.

  • Στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022, το θέμα συζήτησης ήταν η «Συνεργασία σχολείου και οικογένειας».

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τα οφέλη της αποτελεσματικής συνεργασίας σχολείου και οικογένειας, στα παιδία, τόσο σε μαθησιακό, όσο κυρίως σε κοινωνικό και συναισθηματικό επίπεδο. Αναδείχθηκαν καλές πρακτικές για την ενίσχυση της συνεργασίας των μελών της σχολικής κοινότητας και αναγνωρίστηκε ο ρόλος της ουσιαστικής επικοινωνίας ως ενισχυτικό παράγοντα αυτής της συνεργασίας. Τα παιδία που γνωρίζουν ότι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί τους επικοινωνούν και συνεργάζονται, σε ένα πλαίσιο αλληλοσεβασμού και κατανόησης, εντάσσονται πιο ομαλά στο χώρο του σχολείου, μαθαίνουν να σέβονται κι αυτά με την σειρά τους τα μέλη της σχολικής κοινότητας, αλλά κυρίως αντιλαμβάνονται τον χώρο του σχολείου ως πλαίσιο ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

  • Στην δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023, το θέμα συζήτησης ήταν το «Διαδίκτυο, αυτός ο άγνωστος κόσμος».

Στόχος της συζήτησης ήταν οι γονείς να μπορέσουν να αναγνωρίσουν τους κινδύνους, από την προβληματική χρήση του διαδικτύου, τόσο για τους ενήλικες, όσο και για τα παιδιά. Αναδύθηκε το θέμα της επικοινωνίας, ως κεντρικός πυλώνας, για να κατανοήσουν οι έφηβοι ότι το διαδίκτυο είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του σύγχρονου ανθρώπου, αλλά κρύβει κι αυτό κάποιους κινδύνους και για αυτό το λόγο, χρειάζεται να προσέχουνε τι κάνουν, τι δημοσιεύουν και με ποιους συνδιαλέγονται. Πράγματα άλλωστε, που ισχύουν και για τις δραστηριότητες τους στην πραγματική ζωή. Το διαδίκτυο είναι ένα μέρος της ζωής των ανθρώπων και όχι όλη τους η ζωή. Είναι ένας τεράστιος κόσμος, που σίγουρα δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με ένα φοβικό τρόπο, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την συνέπεια και την προσοχή που του αντιστοιχεί.

Είναι αναμφισβήτητα ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του σύγχρονου ανθρώπου, εργαλείο επικοινωνίας, πληροφορίας, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας. Όμως όπως όλα τα εργαλεία χιάζεται να τα χειριζόμαστε με προσοχή και ασφάλεια. Πολύ περισσότερο τα παιδιά μας θα πρέπει να τα εκπαιδεύσουμε στην χρήση του και στην αποφυγή των κινδύνων του, που απορρέουν από τον εσφαλμένο χειρισμό του.

Το Εργαστήριο που υλοποιήθηκε στο χώρο της σχολικής μονάδας συντόνισαν τα στελέχη του Κέντρου Αγγελική Μπαβέλλα- Ψυχολόγος και Ιωάννα Καββεζού- Κοινωνική Λειτουργός.

         

 Επικοινωνία

Ώρες λειτουργίας:
καθημερινά 8:30-2:30 και Τετάρτη απόγευμα 5:00-8:00
Τηλ: 27510 61265, 27510 69265
Fax: 27510 61265
E-mail: info@elpidazois.gr