«Μαθαίνω να λέω όχι, όταν κάτι με ενοχλεί», Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015

Στις 18 και 25 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε δίωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στους μαθητές των δύο τμημάτων της Δ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου, με θέμα «Μαθαίνω να λέω όχι όταν κάτι με ενοχλεί».

Οι συγκεκριμένες συναντήσεις ήταν ενταγμένες στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του προγράμματος Αγωγής Υγείας ‘’Διαπροσωπικές Σχέσεις’’ που εφαρμόστηκε από την υπεύθυνη εκπαιδευτικό με την υποστήριξη και εποπτεία του Κέντρου μας.

Τα παιδιά μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, παιχνίδια ρόλων, συζήτηση σε μικρές ομάδες κα, προβληματίστηκαν για αιτήματα και συμπεριφορές που τους κάνουν να νιώθουν άβολα και τους ενοχλούν.

Τα παιδιά μέσα από παιχνίδια ρόλων, προσομοίωσαν καταστάσεις πίεσης από συνομηλίκους τους και κλήθηκαν να βρουν τρόπους αντιμετώπισης.

Τα παιδιά είπαν ότι πολλές φορές αισθάνονται αδύναμα μπροστά σε συνομηλίκους που τους πιέζουν, τους ενοχλούν, ή τους απειλούν και πολλές φορές επιλέγουν να υποστούν αυτή τη συμπεριφορά, παρά να αρνηθούν και να αντισταθούν.

Στόχος του προγράμματος  ήταν να αναπτύξουν τα παιδιά την αίσθηση του ελέγχου του εαυτού τους, την αίσθηση ότι οι ίδιοι είναι οι κύριοι του σώματος και του εαυτού τους.

Συζητήσαμε τις έννοιες της αυτοπροστασίας, των καλών και κακών μυστικών, της βεβαιότητας ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να νιώθει ασφαλής στο χώρο του σχολείου, στην παρέα, στην γειτονιά…