Διαδίκτυο …αυτός ο άγνωστος φίλος μου

Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014

Διαδίκτυο …αυτός ο άγνωστος φίλος μου

 

Αναγνωρίζουμε πλέον ότι το Διαδίκτυο και η ενασχόληση μαζί του, έχει μπει στην ζωή των παιδιών από πολύ νωρίς. Τα παιδιά χρησιμοποιούν τον παγκόσμιο ιστό για αναζήτηση πληροφοριών, διασκέδαση, συνομιλία με παλιούς και νέους φίλους. Όμως, πόσο καλά γνωρίζουν τι συμβαίνει και τι μπορεί να συμβεί σε αυτόν τον αχανή κόσμο; Πόσο τα παιδιά γνωρίζουν «τους κανόνες του παιχνιδιού»; Πόσο εφαρμόζουν τους κανόνες προστασίας του εαυτού που ισχύουν στον πραγματικό κόσμο, στον δρόμο, στην πλατεία, στο σχολειό, όταν από το δωμάτιο του σπιτιού τους έχουν πρόσβαση σε όλων τον κόσμο;

Με αυτές τις σκέψεις το Κέντρο μας ξεκινάει από φέτος την εφαρμογή βραχύχρονου προγράμματος για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου με θέμα «Διαδίκτυο… αυτός ο άγνωστος φίλος μας».

Στόχος των τριών δίωρων παρεμβάσεων στους μαθητές της ΣΤ τάξης είναι να κατανοήσουν τα παιδία ότι το διαδίκτυο είναι και πρέπει να είναι «φίλος» αφού είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του σύγχρονου ανθρώπου, αλλά επίσης ότι διέπεται από κανόνες ασφαλείας που πρέπει να εφαρμόζονται όπως συμβαίνει και στην πραγματική ζωή, γιατί οι κίνδυνοι που κρύβει είναι παρόμοιοι με αυτούς του πραγματικού κόσμου.

Οι μαθητές της ΣΤ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ανυφίου, που παρακολούθησαν το πρόγραμμα στις 3, 9 και 16 Οκτωβρίου 2014, είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για τις δραστηριότητες τους στο διαδίκτυο, να προβληματιστούν, να κατανοήσουν ότι όπως και στην πραγματική ζωή έτσι και στην διαδικτυακή, ότι μας ενοχλεί το μοιραζόμαστε με τους σημαντικούς για μας ανθρώπους.