Βραχεία παρέμβαση στο Δημοτικό Σχολείο Κιβερίου

Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015

Άλλη μια βραχεία παρέμβαση σε μαθητές πραγματοποίησε το Κέντρο μας στις Δ’ και Ε’ τάξεις του Δημοτικού σχολείου Κιβερίου.

Θέμα της συνάντησης  «Μαθαίνω να Επιλέγω…μπορώ να αντιστέκομαι».

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν ένα «φανταστικό» ταξίδι σε μια νέα ήπειρο. Εκεί θα ήταν υπεύθυνοι για τη ίδρυση μιας νέας χώρας. Μοναδικά εφόδια των παιδιών 30 κάρτες με αγαθά, πράγματα, αξίες, εφόδια απαραίτητα για την επιβίωση και την ανάπτυξή τους. Κατά την πορεία του ταξιδιού, μέσα από διάφορες περιπέτειες, τα παιδιά κλήθηκαν να επιλέξουν μόνο 21 κάρτες εφόδια τα οποία θα πάρουν μαζί τους.

Μπήκαν λοιπόν στη διαδικασία να αναρωτηθούν για τους τρόπους που επιλέγουμε και αποφασίζουμε. Τα παιδιά είπαν ότι κάποιες φορές απλά συμφωνούμε με τους άλλους, άλλοτε επιλέγουμε αυθόρμητα χωρίς πολύ σκέψη, άλλες φορές εξετάζουμε προσεκτικά και επιλέγουμε με βάση τον ελάχιστο κίνδυνο, τις ανάγκες μας και τις επιθυμίες μας, τη λογική και το συναίσθημα.

Στη συνέχεια  μέσα από  παιχνίδια ρόλων, τα παιδιά προβληματίστηκαν για αιτήματα και συμπεριφορές που τους κάνουν να νιώθουν άβολα και τους ενοχλούν. Προσομοίωσαν καταστάσεις πίεσης από συνομηλίκους τους και κλήθηκαν να βρουν τρόπους αντιμετώπισης.

Τα παιδιά είπαν ότι πολλές φορές αισθάνονται αδύναμα μπροστά σε συνομηλίκους που τους πιέζουν, τους ενοχλούν ή τους απειλούν και πολλές φορές επιλέγουν να υποστούν αυτή τη συμπεριφορά, παρά να αρνηθούν και να αντισταθούν.

Στόχος της συνάντησης ήταν να αναδείξουμε τα διαφορετικά κριτήρια επιλογής και λήψης απόφασης και να επισημάνουμε την επικινδυνότητα, που μπορεί να έχουν  οι επιλογές, που γίνονται είτε κάτω από την πίεση των συνομηλίκων, είτε  ΄΄κατά τύχη΄΄, χωρίς να σκέφτομαι να σταθμίζω τα υπέρ και τα κατά, τα οφέλη και τις συνέπειες.

Επίσης στόχος  ήταν να αναπτύξουν τα παιδιά την αίσθηση του ελέγχου του εαυτού τους και την ικανότητα να λένε όχι όταν κάτι τους ενοχλεί.

Την παρέμβαση πραγματοποίησε το στέλεχος Ιωάννα Καββεζού, Κοινωνική Λειτουργός